annonser:
Till startsidan
MAT & INSPIRATION
PÅ ALMÖ LIVS
KUNDSERVICE
ÖPPETTIDER
SKÖNARE SMS
Anmäl dig här för att få erbjudanden och utvalda tips till din mobil

Historia

Almö Livs historia

1968 öppnades dörrarna till Almö Livs för första gången. I Myggenäs fanns då 120 hushåll, och även om den siffran enligt kommunen skulle tredubblas inom kort, räckte underlaget knappast för en butik.

-Alla spådde min undergång, säger Donald Hermansson med ett leende. Men jag förstod att närheten till 160-vägen borde ge många kunder utifrån. Man kan säga att det var kommunfullmäktiges ordförande Gustav Olausson som sådde det första fröet till butiken. -Han frågade om jag var intresserad av att öppna en butik här, berättar Donald Hermansson. Han visste att min pappa hade en butik i Hjälteby och att jag arbetade i butik i Göteborg, så det var kanske inte så konstigt. Efter lite tvekan hyrdes en butikslokal av Tjörns Stiftelse. -Vi hade 160 kvadratmeters försäljningsyta mot dagens 2000, berättar Donald Hermansson. Jag stod i charken och Inger satt i kassan och så hade vi tre anställda. Första året var tufft, först och främst för att hyran var så hög.

Hösten 1967 pågick diskussioner om att börja sälja starköl ute i matbutikerna. Bohuslän och Värmland utsågs till testområden och i juli 1968 började försäljningen. -De valde nog fel testområde, säger Donald. Det såldes så fruktansvärt och det blev full kalabalik uppe i Smögen och så. Visst sållde vi bra men det var nog inte moget då. Inte kul eftersom många langade och man tvingades att leka polis. Så det kändes bra när dom tog bort det.

1969, stormen.

I september drog en hemsk storm fram över västkusten. -Entrédörren blåste igen och slog en gubbe i huvudet så att glaset gick sönder, berättar Donald. Men som tur var så hade han hjälm på sig, Donald hade då tagit ledigt för första gången på ett och ett halvt år och åkt till Stockholm. - Första gången jag ringde hem sa min fru att det blåste lite. Och nästa gång sa hon att strömmen hade gått och att de trodde att den skulle vara borta en vecka. Det var tur att vi inte hade så stora lager och konstigt nog köpte folk upp allt, trots att de inte heller hade någon ström, tillägger Donald Hermansson.

1977 utbyggnad och söndagsöppet.

Butiken började nu kännas trång. Makarna köpte därför fastigheten av kommunen för att bygga ut. Almö Livs blev därefter rätt unika genom att införa söndagsöppet. -Då blev vi inte populära bland handlarna runt omkring, säger Donald Hermansson. Det började med att vi hade en kiosk öppen, berättar han. Men kunderna blev till slut så bortskämda med att vi sprang iväg efter toalettpapper och annat som inte fanns i kiosken att vi tyckte det var lika bra att öppna på riktigt. De som jobbade hade inte heller något emot det, de tyckte bara att det var kul.

1980 Broraset

I början av året blev utbyggnaden färdig. Det vill säga i stort sätt samtidigt som Tjörnbron rasade. Butiksytan var nu planerad på ett mer genomtänkt sätt än tidigare. Men vad skulle hända nu när bropendlarna fick söka sig nya vägar. -Då var vi väldigt rädda, berättar Donald. Men det visade sig att omsättningen istället gick upp eftersom både ortsbor och sommargäster blev kvar här.

1981 Världsberömmelse

I november 1981, efter mindre än tjugotvå månader, öppnades Tjörnbron. Men inte heller det drabbade affären. Tvärtom. Broraset hade gjort Tjörn omtalat, både i Sverige och i utlandet så många åkte nu hit för att titta på bron och åka över den. Och med det så letade sig många nya kunder in till Almö Livs.

1982

Affärren kompletterades med bensinpumpar. - På den gamla tiden var det vanligt att lanthandlarna också sålde bensin, säger Donald, men sen så försvann de. Automatstationerna gjorde det lättare att erbjuda bensin igen. - Jag bedömde också den som en dagligvara.

2000

Nu var det dax igen att sätta spaden i jorden, och denna gången gjorde vi det rejält. Konkurrensen hade hårdnat och vi kände att vi ville ge våra kunder den optimala färskvarubutiken på Tjörn, vi ville bli lokala världsmästare på färskvaror, designe och kvalitet.
Vi bestämde oss för att bygga ut butiken med 1000m3 och vi stod färdiga 2001 i oktober.

2007

Nu börjar det klia i byggfingrarna igen och vi kommer från och med i höst starta en mindre ombyggnad för att ytterligare stärka vår färskvaru profil..... Följ bygget på vår webplats.

Almö Livs, Centrumhuset, 471 60  MYGGENÄS | Tel: 0304 - 67 86 00 | E-post: info@almolivs.se | Webbyrå Impera